Diş çürükleri genellikle diş ağrısına neden olur. Yemek yeme sırasında veya içecekler ile oluşan soğuk sıcak etkisi diş ağrısını arttırabilir. Diş ağrısı bazen aniden başlayabilir. Özellikle gece başlayan ağrılara dikkat etmek gerekir.
Diş ağrısının alt çenede mi? üst çenede mi kaynaklandığını anlamak bazen zor olabilir. Hatta arka bölgedeki azı dişlerinden birisi ağrıdığı zaman kulak ağrısı gibi hissetmek mümkündür. Çenede elmacık kemikleri ve sinüs bölgesinde ağrı oluştuğunda diş ağrısından ayırt etmek bir hayli zor olmaktadır. Ağrı olan dişin etrafında ve bazen boğazda ağrı hissedilebilir. Bazen de diş çürüğü nedeni ile değil de periodontal hastalık sebebiyle diş ağrısı şeklinde ağrı hissedilir.
Dişlerde durduk yerde başlayan ağrı var ise, gece yattığınızda diş ağrısı yaşıyor iseniz, birden fazla gün diş ağrısı hissediyor iseniz en kısa zamanda diş hekimine gitmeniz tavsiye edilir. Diş çürükleri zamanında tedavi edilmezse ilerler ve şiddetli enfeksiyonuna neden olabilir. Genellikle diş ağrısında parasetamol ve ibuprofen türü ilaçlar kullanılır. Ancak alerji riski olduğu için hekime danışmadan bu ilaçların rastgele kullanılmaması gerekir. 16 yaşından küçük çocuklara Aspirin gibi ilaçlar asla verilmemelidir. Ağrıyan dişe tedavi ettirmek için en kısa zamanda bir diş hekimi bulmak gerekir.
Diş ağrısı diş çürüğünün ilerlemesi ve pulpa odasına kadar yayılması nedeniyle oluşur. Pulpa odasında kan damarları ve sinirler bulunmaktadır. Enfeksiyon nedeni ile bu bölgede ağrı oluşur. Bir dişin çürümesi, kırılması veya çatlaması, diş dolgusunun ve oynamasını veya çatlaması, diş etlerine baskı gelmesi gibi durumlarda diş ağrısı oluşabilir.
Diş hekiminiz ağzınızı muayene eder. Diş ağrısı yapan dişi veya dişleri bulmaya çalışır. Çürük dişleri tedavi eder ve çürümemesi için size önerilerde bulunur. Bu ağız içi çürük tespitini yapabilmek için genellikle panoramik diş röntgeni kullanılır. Tüm ağız bölgesi panoramik film ile görüntülenir.
Diş Hekimi çürük tespit ettiğinde çürüğü uzaklaştırır ve çok ilerlememiş çürükler için diş dolgusu uygular. Eğer ağrı oynamış veya kırılmış eski dolgudan veya dolgunun kırılmasından kaynaklanıyor hisse bu dolguyu çıkarıp yerine yeni dolgu yapması gerekir. Eğer çürük dişin sert tabakalarına geçmiş ve pulpa odasına kadar ilerlemiş ise dişe kök kanal tedavisi uygulanması gerekir.
Diş dolgusu oynadığında veya kırılıp çatladığında diş ağrısı oluşabilir. Diş ile dolgu arasında zaman ile ortaya çıkan marjinal sızıntı nedeni ile sekonder diş çürükleri oluşabilir. Bu duruda zaman kaybetmeden randevu alıp diş tedavinizi yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Çürük ilerleyip diş kökünde enfeksiyona yol açtığında artık antibiyotik kullanmak gerekir. Diş kliniğimizde yapacağımız muayene sonrası hangi ilaçların size uygun olacağını söyleyebiliriz.
Diş ağrısını önlemek için yapılacak en iyi şey düzenli diş hekimi kontrollerini gitmektir. Bu sayede çürükler başlangıç aşamasında tespit edilir ve ilerlemeden tedavi edilebilir. Dişleri ve diş etlerini uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanmak için şekerli yiyecek ve içeceklerin alınması sınırlandırılmalıdır. Öğün aralarında düzensiz beslenme ve şeker tüketimi azaltılmalıdır.
İçerisinde flor olan diş macunu kullanılarak günde 2 defa diş fırçalama yapılmalıdır. Diş eti ve gerekirse ağız gargarası kullanarak dişlerin arasını temizlemek gerekir. Sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak diş ve ağız sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Senelik düzenli diş kontrolleri sırasında diş ve diş etlerinizi sağlığı değerlendirilir ve gereken tedaviler uygulanır.
Senede bir defa yaptırılması gereken düzenli diş kontrollerinizi yaptırmak için iletişim sayfamızdan randevu alabilirsiniz.
Adres: Bağdat Caddesi No:166/3 Palmiye Apartmanı Selamiçeşme Feneryolu Kadıköy İstanbul