Toplumda dayanılması zor olarak bilinen böbrek ağrısı, doğum sancısı gibi ağrılar ile birlikte anılan diş ağrısı genellikle beklenmedik zamanlarda ortaya çıkar ve kişiyi adeta canından bezdir. Aslında vücudumuz bize diş ağrısı çekmeden önce alarm verir. Bu alarmı dikkate almaz ve ihmal eder ve diş hekimi kontrolüne gitmez isek şiddetli diş ağrıları ile karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır.
Diş Ağrısının Nedenleri
Genellikle diş çürüğü diş ağrısı oluşturur. Bazen kaplamanın altındaki dişlerin iltihap yaparak ağrıdığı durumlar söz konusu dur. Hangi sebeple olursa olsun diş ağrısı şiddetli ağrı oluşmadan önce mutlaka bir belirti verir. Bu belirti bazen soğuk veya sıcak ile bir hassasiyet veya dişte başlayan bir zonklama şeklinde olabilir. Üzerine bastığımız zaman dişte yükselme hissi şiddetli diş ağrısının habercisi olarak bilinmelidir.
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş ağrısı başladığı zaman kanal tedavisi veya dişin çekimi ile ağrı giderilebilir. Ancak diş çekimi veya kanal tedavisi için bir diş hekimi bulmak ve işleme başlamak bir zaman alır. Kişi bu tedavi olanağını yakalayana kadar şiddetli ağrıyı çekebilir.
Diş Ağrısını Azaltacak Yöntemler
Diş ağrısı başladığında diş yüzeylerimizin temiz olduğuna emin olmalıyız. Varsa dişlerin ara yüzlerinde veya çürük kavitesinde yemek artıklarını uzaklaştırmak ağrının hafiflemesine yardımcı olacaktır. Bazen soğuk suyla ağzı çalkalamak diş ağrısının azalmasına yardımcı olabilmektedir. Ağrıyan diş bölgesine karanfil koymak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Ağrı olan diş bölgesine aspirin veya benzeri ağrı kesiciler koymak diş etinizi ve ilgili bölgeyi tahriş edeceği için diş hekimleri tarafından önerilmez.
Ağrıyan Dişe Kanal Tedavisi
Dişlerdeki çürük veya kırık gibi durumlarda, bazen de kaplama olan bir dişin içerisindeki sinirlerin alınması gerekebilir.
Diş köklerindeki sinirlerin çıkarılarak kök şekillendirilmesi yapılması ve sonrasında bu kanalların doldurulması işlemine kanal tedavisi adı verilir.
Protez ve Dolgular Diş Ağrısına Sebep Olabilir
Genellikle dişin ne kadar süre önce dolgu veya protezler işleminden geçtiği sorgulanmalıdır. Diş kaplamalar da, kaplama altında sorun olması gibi nedenlerle bazen kanal tedavisi yapmak gerekebilir.
Dişleri soğuk sıcak hassasiyeti arttığında ve gece kendiliğinden başlayan ağrı oluşması, tedavi için bir işarettir. Yemek yeme esnasında dişte ağrı başlıyorsa veya dişinizin renginde değişiklik oluyor ise kanal tedavisi yapılması gerekir.
Diş Ağrısında Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır
Diş uyuşturulduktan sonra diş odasına ulaşmak için bir giriş kavitesi açılır ve dişin kanal hızlarına ulaşılır. Pupa odasına temizlendikten sonra diş kanalları tek tek bulunur ve kök ucuna kadar ilerlenir. Kanal boyu tespit edilen dişim kanadı eğerler yardımı ile şekillendirilir. Kanal içerisinde bakteri ihtiva eden kanal duvarları eğer ile renklerden uzaklaştırılır. Diş kanalları biyolojik olarak uyumlu ile doldurulur ve üzeri sıkıca kapatılır. Bu aşamadan sonra dişin üzerine dolgu veya kaplama yapılarak diş kullanılmaya devam edilir.
Kanal Tedavisinin Başarısı
Kurallara uygun yapılan kanal tedavileri büyük oranda başarı sağlar. Ancak tedavi sırasında kanalların eğri olması veya birbirine çok yakın kanallar bulunması nedeniyle kanal tedavisi uygulamasında başarısızlık ihtimali her zaman olacaktır. Başarısız bir kanal tedavisi kendiliğinden ağrı veya enfeksiyon yapacaktır. Kanal tedavisi ile başarı elde edilemeyen dişlerde diş çekimi gerekecektir. Ancak bazı durumlarda kök ucu rezeksiyonu işlemi ile dişi ağızda tutmak için bir şans daha verilebilir.
Ağrıyan dişe kanal tedavisi yapıldıktan sonra diş ağrınız geçecektir.