İnsan vücudu hala tam olarak çözümlenememiş, karmaşık bir çalışma yapısına sahiptir. Yediğiniz yiyecekler ve bunları hangi sıklıkta tükettiğiniz, genel sağlığınızı etkilediği gibi, diş ve diş etlerinizin sağlığını da etkiler. Ağız ve diş sağlığınızı doğru beslenerek koruyabilirsiniz. Dişlerinizi her ne kadar kazayla kaybetme riskiniz olsa da (çarparak vb.), çoğu zaman yanlış beslenme nedeniyle oluşan çürükler nedeniyle diş kaybı gerçekleşmektedir.
Eğer çok fazla şekerli yiyecek/içecek tüketirseniz diş çürükleri için direk risk altındasınız demektir. Tahmin edileceği üzere, diş çürükleri çocukların en yaygın kronik çocuk hastalığıdır, fakat günümüzde çürükleri tamamıyla önlemek mümkündür.
Diş çürüğü, diş plağının şeker ile temas etmesiyle oluşan asitin dişe nüfuz etmesiyle oluşur. Dolayısıyla şekerli yiyeceklerin ağzımızda uzun süre kalmaması için, dişlerimizi düzenli fırçalamalıyız. Diş çürükleri için daha detaylı bilgi için tıklayın.
Sert şekerlere (lolipop vb.) dikkat! Şekerden imal edilmesi ve sert yapısı (bir süre sonra çiğnediğinizi biliyoruz!) nedeniyle, dişinizin düşmanı yiyecekler listeninin başında yer alması sürpriz değil. Bu tarz bir eğiliminiz varsa, şekersiz sakız önerebiliriz.
Buz, soğutma içindir çiğnemek için değil . Buz, her ne kadar muhteviyatı 0 su olsa da, dişinize tehdit oluşturmasa da, sertliği hiç beklemediğiniz zamanlarda sizi acil müdahele gerektirecek diş kırıklarını sağlayabilir.
Narenciye’ye dikkat edin. Narenciye çok sık tüketilir ve diş için gerekli temizlik yapılmazsa, asidik yapısı ve meyve şekeri diş çürüklerine neden olabilir. Narenciye yediğinizde bol bol su içerek, acid ve meyve şekerinin diş üzerinde kalmasını en aza indirebilirsiniz.
Kahve. Doğal hallerindeyken çay ve kahve sağlıklı içecek seçimidir. Fakat eklenen şeker diş çürüğü için gerekli altyapıyı sağlarken, ve kafeinli kahve ise ağız kuruluğuna yol açar. Eğer bu sizin için vazgeçilmez bir alışkanlıksa, çay/kahve keyfiniz sonrasında bol bol su içmeyi unutmayın.
Yapışkan şekerli yiyecekler (=Kurutulmuş meyveler). İnsanlar sağlıklı abur cubur tercihi yaparken, ilk sırada kurutulmuş meyveler geliyor. Fakat çoğu kurutulmuş meyve, yapışkan şekerli bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla dişleriniz üzerinde uzun süre kalarak normal meyvelerden daha tehlikeli olmaktadır. Kuru meyve tükettiğinizde, en kısa sürede dişlerinizi fırçalayın ve gargara yapın.
“Çıtırdayan” yiyeceklere dikkat! Örneğin patates cipsini kim sevmez? Fakat patates cipsleri malesef nişasta doludur, ve bu nişasta dişlerinize yapışır. Nişasta nedeniyle dişleriniz üzerinde bireken şekerden kurtulduğunuzdan emin olmak için gargara yapmayı unutmayın.
Sodayı meyveyle değil suyla karıştırın. Soda asidik yapısı nedeniyle, dişleriniz için doğal tehdit oluşturur. Buna meyve tatlandırıcısı eklemek sadece dişleriniz için daha fazla tehdit anlamına gelir. Sodanızı suyla seyrelterek hem içimi kolay hem de asidi seyreltilmiş soda elde edebilirsiniz. Deneyin!
Alkol almayın ya da sınırlandırın . Alkol dehidrasyona sebep olarak ağız kuruluğuna yol açmaktadır. Çok sık alkol içen insanlarda, salya sıvısı zamanla azalır. Bu diş çürüğüne ve çeşitli ağız sağlığı problemlerine yol açar. Örneğin diş eti hastalıkları bunlardan biridir. Yüksek alkol tüketimi ağız kanseri riskini arttırmaktadır.
Sporcu içeceklerine dik-kat! Her ne kadar sağlıklı gibi görünseler de, şeker çoğu sporcu içeceği ve enerji içeceğinin en temel bileşenidir. Seçtiğiniz içeceğin şeker oranını kontrol edin, şekersiz versiyonu varsa tercih sebebi. Bizim size tavsiyemiz ise en güzel ve en sağlıklı sporcu içeceği olan “su” dur.
Özetle doğru beslenmek dişlerinizi şekerli ve asitli yiyeceklerden korumaktan geçmektedir. Bu tür yiyeceklerden sonra bol bol su içerek etkisini azaltabilirsiniz. Sonrasında ise, en kısa sürede dişlerinizi fırçalayıp, gargara yaparak ağız sağlığınızı korumuş olursunuz.
Adres: Bağdat Caddesi No:166/3 Palmiye Apartmanı Selamiçeşme Feneryolu Kadıköy İstanbul