Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Hastalıkları

Dişler doğru bir şekilde temizlenmediği zaman diş eti ile birleştiği bölgelerde ve dişlerin arasında gıdalar birikir. Zaman içerisinde bu besin artıkları ağızda zararlı bakterileri oluştururlar. Birçok hastalığın nedeni olan bu zararlı bakteriler özellikle diş taşı oluşumu, diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve ağız kokusunun baş sorumlusudur.

Gıda birikintileri ağız için istenmeyen kimyasal olan asidin oluşumuna neden olur. Özellikle diş minesini bozan ve diş eti altındaki kemik dokusunun kaybedilmesine sebep olan asit, dişlerin kaybedilmesine kadar giden diş eti sorunları ortaya çıkarır.

 

Diş eti hastalıkları uzmanı (periodontoloji uzmanı) tarafından yapılan diş eti ameliyatları sonrasında diş etlerinizde bir miktar çekilme gözlemleyebilirsiniz. Bu aslında çekilme değil, diş etinin şişliğinin inmesidir. Diş eti cepleri ortadan kaldırıldığında daha etkili bir diş temizleme mümkün olacaktır. Diş eti cebi içerisinde bakterilerin üremesi ve çoğalması ile diş eti hastalığını ortaya çıkaran enfeksiyon vücudu tamimiyle etkisi altına alır. Özellikle kalp kapakçık problemi olanlar, böbrek hastalığı olanlar, şeker hastaları   immün sistem (bağışıklık sistemi, savunma sistemi) bozukluğu olan kişilerin diş eti enfeksiyonundan uzak durmaları gerekir. Bu tip hastalar enfeksiyona karşı yüksek risk taşırlar. Hayati sorunlar yaşayabilirler.

Diş eti hastalığının nedenleri:

 Diş eti hastalığının en önemli nedenlerinden bir tanesi yetersiz ağız bakımıdır. Bunun dışında sistemik faktörler de diş eti hastalığının oluşmasına zemin hazırlar. Ağız bakımının iyi yapılmaması, kalıtsal faktörler, alkol ve sigara kullanımı, şeker hastalığı hazırlayıcı faktörlerdir. Diş eti kanamasının bir hastalık belirtisi olduğu asla unutulmamalıdır. Sağlıklı diş eti asla kanamaz. Sağlıklı diş eti dişlerin etrafını sıkıca sarar, rengi pembedir, ağrı ve şişlik gibi sorunlar oluşmaz. Dişleri saran diş eti dokusunda çekilme görülmez.

Diş Eti Kanaması

Diş eti kanaması görülmesi size diş doktoruna gitmeniz gerektiğini hatırlatmalıdır. Diş etinde kanama ilk zamanlarda sadece diş fırçalama sırasında görülür. Daha sonra kendiliğinden başlayan diş eti kanamaları kişiyi rahatsız eder. Diş etinde ağrı ve kaşınma hissi artık hastalığın ilerlediğini gösteren bir bulgudur. Bununla beraber ağızda paslı bir tat ve diş etlerinde kırmızı renk ortaya çıkar. Diş eti çekilmesini takiben dişlerde sallanmalar görülür.

Diş eti hastalığı başlangıç aşamasında hafif kızarıklık ve fırçalama sırasındaki kanama ile başlar. Bu aşamada ağızda oluşan diş taşları mutlaka en kısa sürede temizlenmelidir. Doğru diş fırçalama alışkanlığı kazanılmalıdır. Ağız gargarası ile diş fırçalama sonrası yapılacak çalkalama diş eti hastalığı için sadece önleyici bir tavsiyedir.

Diş Eti Hastalığı Zamanında Tedavi Edilmezse

Zaman içerisinde tedavi edilmediği takdirde dişeti hastalığı ilerler ve etrafındaki kemik dokusuna kadar yayılır. Diş ile çene kemiğini birleştiren periodontal dokularda ilerleyen enfeksiyon nedeni ile diş etinde oluşan şişlik diş etini olduğundan daha hacimli gösterir. Böyle bir durumda doğru teşhis koyabilmek için diş hekimleri diş ile dişeti arasını periodontal sonra yardımı ile kontrol ederler. Diş etlerinizi içerisine iğne batıyormuş gibi hissetseniz de aslında diş doktorunuz diş eti cebini derinliğini ölçüyordur. Bu sırada diş eti kanaması görülmesi de son derece normaldir. Biraz sabırlı olmanız size ağzınızda problemli olan dişlerin tespit edilmesini ve tedavi planı yapılmasının kolaylaştırır.

Diş eti hastalığının ilerlemeden tedavi edilmesi büyük oranda hastalığın durmasına neden olur. Ancak kaybedilmiş kemik ve diş eti hiçbir zaman eski yerine kadar ilerlemez. Zamanında yapılmayan diş eti tedavisi nedeni ile hastalık ilerler. İlerlemiş diş eti sorunları için bazen diş eti operasyonları gerekebilir. Diş eti operasyonu yapılan hastalar düzenli olarak diş temizliği de yaptırmalıdır. 

Adres: Bağdat Caddesi No:166/3 Palmiye Apartmanı Selamiçeşme Feneryolu Kadıköy İstanbul

(+9) 0216 411 5949

info@istanbuldent.com.tr