Dişlerin ömür boyu ağızda kalması için dikkat edilmesi gereken genel kurallar vardır. Diş yapısı nasıl olursa olsun ağızda çıktığı günden itibaren yapılacak düzenli bakım ve diş hekimi kontrolleri sayesinde dişler ömür boyu ağızda tutulabilir.
Dişlerin erken yaşlarda kaybedilmesine neden olan en büyük etken diş çürüğüdür. İleri yaşlarda ise diş kaybının en büyük nedeni diş eti hastalığıdır. Bugün diş eti hastalığı etkeni olan diş taşları ve diş taşı temizliği ile ilgili bilinmesi gereken önemli konulara değil mi çalışacağım.
Diş Taşı Nedir
Diş eti hastalığı için en büyük etken olan diş taşları tükürük içerisindeki mineral ve diş üzerinde yapışan bakteri plağının sertleşmesi ile oluşur. Diş hekimleri genellikle senede bir veya iki defa diş taşı temizliği yapılması gerektiğini özellikle vurgular.
Diş Taşı Temizliğinin Önemi
Peki neden diş taşı temizliği bu kadar önemli? Çünkü dişlerin üzerine yapışan diş taşları içerisinde bakteriler çoğalır ve hem diş minesine hem de diş etini zarar vermeye başlar. Diş minesine verdiği zarar genellikle taş içerisinde biriken bakterilerin ortaya çıkardığı asit nedeni ile olur. Bakterilerin salgıladığı asit diş minesinin kimyasal olarak çözülmesini ve dişini parlak sert tabakası olan mine tabakasının erimesine yol açar. Diş çürüğü adı verilen bu hastalık ilk başlarda soğuk hassasiyeti ve yemek artıklarının ağızda koku yapması ile kendini belli eder.
Diş Taşları Diş Eti Çekilmesine Neden Olur
Diş taşlarının diğer bir zararlı etkisi de diş eti çekilmesidir. Diş ile diş etinin birleştiği bölgede ortaya çıkan diş taşları üzerine biriken mineral ile hacim olarak giderek artar ve diş etine fiziksel baskı uygulamaya başlar. Bir yandan da bakteri plağı ya içerisindeki zararlı kimyasallar diş etimde enfeksiyon oluşmasına yol açar.
Diş etinde kızarıklık ile ortaya çıkan bu zararlı etki zaman içerisinde altındaki kemik tabakasını da etkiler. İlerlemiş diş eti hastalığının da kemik kaybı söz konusu dur. Özellikle alt çene dişlerimin değil tarafında fazla diş taşı oluşur. Çünkü tükürüğün o bölgede daha fazla mineral birikimine hizmet etmesi söz konusudur.
Diş Taşları Ağız Kokusuna da Neden Olur
Zamanında yapılan bir diş taşı temizliği diş eti iltihabının oluşmasını engeller alttaki kimin kayıp edilmesi söz konusu olmaz. Ancak ilerlemiş diş taşları vardığında diş et lerinin kanaması,ağız kokusu, diş eti altındaki kemikte kayıp ve dişlerde sallanma söz konusu olacaktır. Periodontal hastalık adı verilen eti hastalıklarının ana sebebi diş taşlarıdır. Dişlerin diş taşlarından temizlenmesi düzenli olarak yapılmalıdır. Ancak bu sayede uzun dönemde ileri yaşlarda dişleri kaybetmeden ağızda tutmak mümkün olabilecektir. Diş eti hastalığı başladığında zamanında önlem alınır ise hastalığın tedavisi mümkündür. Dişleri ağızda tutmak, gerekiyor ise üzerlerine kuron köprü veya protez uygulamak mantıklı olacaktır.
Diş Taşı Temizliği Sonrası
Diş taşları temizlendikten sonra evde yapılacak düzenli diş bakımı büyük önem taşır. Sadece diş hekiminin yapacağı temizlik ile dişleri sorunsuz olarak uzun süre kullanma şansı maalesef yoktur. Diş temizliğinde hastanın dikkat etmesi gereken bölgeleri ve sorunlu diş alanlarına yapılacak düzenli kontrol ve diş temizliği sayesinde öğrenebilirsiniz. Diş eti hastalığı tedavisinde ilk aşama olan diş taşı temizliği ileride ortaya çıkabilecek diş kayıpları, diş eti hastalığı, ağız kokusu, kötü estetik gibi sorunların meydana gelmesini engeller. Bu nedenle diş taşı temizliği fiyatları ne olursa olsun düzenli olarak yapılmalıdır. Diş taşı temizliği fiyatı ile ilgili bilinmesi gereken hekimin ağızda harcadığı süre ile fiyatın orantılı olacağıdır.
Diş Taşı Temizliği Fiyatı
2016 yılında diş taşı temizliği 200-300TL civarında uygulanmaktadır. Türk Dişhekimleri Birliği'nin verdiği askeri ücret ödemesi de bu tutar kadar olmaktadır. Diş temizleme fiyatları ne olursa olsun, ihtiyacınız olduğunda zaman kaybetmeden bu işlemi yaptırmanız tavsiye edilir.