Diş Hassasiyeti

Diş Hassasiyeti

Dişlerde hissedilen hassasiyet ilk başlarda insana geçecekmiş hissi verse de zamanla artan bir ağrıya dönüştüğünde durum ciddi demektir. Diş ağrısı gibi olmayan ancak günlük yaşantıda insanı huzursuz eden diş hassasiyeti farklı nedenler ile ortaya çıkabilir.
En çok görünen diş hassasiyeti soğuk veya sıcak ile ortaya çıkan hassasiyettir. Özellikle soğuk ile dişlerin sızlaması yaygın görülen bir sorundur. Makalelerde soğuk sıcak hassasiyeti olarak geçse de aslında sıcak hassasiyet yapmaz. Sıcak ile hissedilen ağrıdır ve sıcak temasında dişlerin ağrıması pulpitis adı verilen diş pulpasının enfeksiyonuna işarettir. Kanal tedavisi gerektirir. Ancak soğuk hassasiyeti insanları çok rahatsız eder. Buna rağmen soğuk ile hissedilen diş hassasiyeti genellikle zararsızdır. Dişin sinirini almaya gerek kalmadan geçer.

Soğuk hassasiyetinin nedenleri:

· İlerlemeye başlamış diş çürüğü
· Diş taşları nedeni ile diş eti ve kemik dokusunun harabiyeti
· Mineabrazyonu (Asitli yiyecek ve içecekler, reflü)
· Dişeti çekilmesi ile kök yüzeyinin açığa çıkması
· Diş kaplama için dişin kesilmesi
· Yapılmış diş kaplamasının kenarlarında zamanla diş eti uyumunun bozulması
· Diş gıcırdatma ile diş yüzeylerinin aşınması
· Travma nedeni ile oluşan diş çatlakları ve kırıkları
· Dolgu sonrası hassasiyet
· Hatalı diş fırçalama
· Dişleri beyazlatmak için kullanılan diş yüzeyini aşındıran diş macunları
· Çekilmiş dişlerin etrafında enfeksiyon bulunması

Sıcak hassasiyetinin nedenleri:

· Diş çürüğü nedeni ile pulpa odasında başlayan enfeksiyon
· Eski dolguların alında ikincil diş çürüklerinin başlaması
· Diş kaplama ve köprülerinin altındaki dişlerde diş eti uyumsuzluğu nedeni ile açılan bölgelerde çürük oluşması
· Ani ısı değişiklikleri (Soğuk suyun arkasından çay içilmesi)

Temas ile oluşan diş hassasiyetleri

 
Isı etkisinin dışında temas ile oluşan diş hassasiyetide insanları bazen çok rahatsız edebilir. Bunlar genellikle diş minesinde ortaya çıkan bozulmalar nedeni ile ortaya çıkar. Diş minesi zırh gibi dişi korur. Mine tabakası ’nın aşınması sonucu altında bulunan dentin tabakası açığa çıkar. Dentin içerisinde mikro tüpler kanallar bulunan bir yapıya sahiptir. Bu kanalların içerisinde sıvı dengesi bozulduğunda dişte hassasiyet ortaya çıkar. Mesela tırnağınızın kenarını değdirdiğinizde dişin dentin tabakasında bulunan mikro kanallardaki sıvı hareket eder ve reseptör adı verilen diş canlı dokularını uyarır. Kişiyi son derece rahatsız eden bu durum en çok:
Diş ile diş eti birleşim sınırında bulunan mine sement çizgisi civarında görülür. Hatalı diş fırçalama, yanlış diş fırçası seçimi,
dişlerin sigortası olarak çalışan duyu sinirleri diş minesinin ve damar sinir yapısının tolere edemeyeceği kadar fazla ısı değişimlerine karşı ağrı ile yanıt verir.

Çoğu zaman diş hassasiyeti için belirgin bir neden yoktur.

Diş hekiminiz açığa çıkmış dentin sinir uçlarını engellemek, diş minesini güçlendirmek ve ağrılı durumu azaltmak için ofisinde size florür jeli uygulayabilir.
Hassasiyet giderici diş macunlarının etkisini ancak iki hafta gibi bir sürede farkedebilirsiniz. En iyi sonuçlar için, diş macunu düzenli olarak kullanılmalıdır. Diş hekiminiz ayrıca doğru diş fırçalama tekniğini de size öğretebilir. Rengi bozulmaya başlamış dişler için geç kalmadan diş macunu kullanmak gerekebilir.

Hassas Dişlere Ne İyi Gelir?

Diş hassasiyeti giderme yolları:
· Günlük düzenli diş fırçalama: Diş hassasiyeti olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Aşındırıcılar yüksek düzeyde hassasiyete neden olabilirler. Hassasiyet gideren ve önleyen diş macunu ile iki dakika süreyle günde en az iki defa diş fırçalama tavsiye edilir.
· Diş ipi kullanımı- Dişlerin arasında oluşan plakları uzaklaştırmak için önerilir. Florür içeren diş ipleri özellikle diş hassasiyeti sorununu azaltmaya yardımcı olabilir. 
· Asit içermeyen yiyecek ve içeceklerin tercih edilmesi: Asitli yiyecek ve içecekler diş hassasiyetine neden olur. Bu nedenle doğru beslenme alışkanlıkları kişilerin bu sorunu yaşamasını önlemeye yardımcı olur.
 
Hassas dişler konusunda endişeleriniz varsa, diş hekimi ziyaretinizi geciktirmeyin. Dişhekimi sorunun nedenini belirler.

Diş hekiminiz size bunları önerebilir:

  • Diş macunuÇeşitli uygulamalar sonrasında, hassas dişler için diş macunu kullanılması bazen ağrı oluşumunu ve yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.
  • FlorürDiş hekiminiz diş minesini güçlendirmek ve ağrıyı azaltmak için dişlerin hassas bölgelere florür uygulayabilir. Bazı durumlarda evde florür kullanımını önerebilir.
  • Hassasiyet gidericiler. Bazen, açığa çıkmış kök yüzeyleri hassas kök yüzeylerine reçine uygulayarak tedavi edilebilir. 
  • Cerrahi greft ile kök kapatma. Diş kökü dişeti dokusunu kaybetmişse, dişeti dokusunun küçük bir miktarı ağzınızda ise başka bir yerden alınan ve etkilenen siteye eklenebilir. Bu açıkta bulunan diş köklerini koruyabilir ve hassasiyeti azaltabilir.
  • Kanal Tedavisi. Son çare olarak uygulanır. Dişin yumuşak çekirdeğine (diş pulpa) sorunları tedavi etmek için kullanılan bir prosedürdür, hassas dişler şiddetli ağrıya neden olur. Diğer tedaviler etkili değilse, diş hekiminiz kök kanal tedavisi önerebilir. Bu riskli bir tedavidir. Diş hassasiyeti ortadan kaldırmak için en başarılı teknik olarak kabul edilir.

Diş hassasiyetini önlemek için, diş hekimi olarak size tavsiyelerimiz :

  • Günde iki kez, yumuşak kıllı diş fırçası ve florürlü diş macunu ile dişlerinizi fırçalayın. 
  • Günlük diş ipi kullanın. 
  • Sert fırçalama, ovma, aşındırıcı diş macunu ve aşırı fırçalamadan kaçının.
  • Diş taşlarını düzenli temizletin
  • Kırık veya çatlamış dişleri düzenli muayene ettirin. Dişlerin kırılması da diş hassasiyete neden olabilir.

Adres: Bağdat Caddesi No:166/3 Palmiye Apartmanı Selamiçeşme Feneryolu Kadıköy İstanbul

(+9) 0216 411 5949

info@istanbuldent.com.tr