İnsanlar genellikle farkında olmadan uyku sırasında diş gıcırdatma yaparlar. Stres altında bulunan insanlarda ve kaygı eşiği düşük olan kişilerde diş gıcırdatma sıklıkla görülür. Bu durum bazen ağızda herhangi bir belirti veya soruna neden olmadan devam edebilir. Ancak dişlerin kısa süre içerisinde boylarının kısalması, diş yüzeylerinin ve eklemin aşınması anlamına gelir. Bu durumda baş ağrısı ve kulak ağrısı kaçınılmaz olacaktır. Birçok insan dişi sıktığını farkında olmaz.
Diş Gıcırdatma Nedeni %70 Oranında: Stres
Genellikle stres nedeniyle uyku sırasında dişlerin sıkılması görülür, bu oran yüzde 70 gibidir. Kişinin yaşam tarzı, alkol, sigara ve kullandığı diğer maddeler var ise bunlar diş sıkma riskini arttırabilir. Brukszm hastalarında yaşam tarzı faktörleri gözden geçirilmelidir.
Diş Gıcırdatma Tedavisi
1) Uykuda Kullanım için Aparat / Gece Plağı (Diş Gıcırdatma Önleyici/Koruyucu Plaka)
Bruksizmin tedavisinde davranışsal tedaviler ve ağız içi koruyucular ile etkili sonuçlar alınabilir. Ağız içerisine takılan koruyucu plaklar gece diş sıkma sırasında çiğneme ve sıkma ihtiyacı doğuran hissini azaltır. Aynı zamanda dişlerin yüzeyini korur. Gece plağı eklem ve diş yüzeyinde aşınma olmasını geciktirir.
2) Uyumadan Önce Kas Gevşetici Alınması
Kas gevşeticiler, egzersiz, uyku sağlığı gibi diğer destekleyici tedaviler aynı zamanda duygulanan diğer yöntemlere yardımcı olabilir.
3) Stres'in Azaltılması ve Psikolojik Tedavi
Stres altında alışkanlık nedeni ile yapılan diş sıkmalar psikolojik teknikler kullanılarak ortadan kaldırılabilir. Psikolog sigara, alkol gibi bağımlılıkların tedavisi için yardımcı olabilir.