Dişin üzerindeki en sert tabaka mine tabakasıdır. Kalkan gibi dişi korur. Ancak, yiyecek artıklarını diş üzerinde birikmesi ve zaman içerisinde oluşan bakteri plağı nedeni ile bu tabaka maalesef çürüğe elverişli duruma gelir. Diş yüzeyinde oluşan bakteri plağı ya kısa süre içerisinde asit üretmeye başlar. Bu nedenle ilk 30 dakika içerisinde mutlaka temizlenmelidir. Aksi taktirde diş minesi yüzeyinde delikler oluşabilir. Yüzeyden itibaren yavaş yavaş dişin canlı pulpa dokusuna doğru ilerleyen bu bakteri asitleri pupa odasına ulaştıklarında şiddetli ağrı yapmaya başlarlar.
Diş çürüğü oluşumu şeker tüketimi ile doğrudan bağlantılıdır. Şeker bakteri plağı ile birleşerek dişi zayıflatır. Şeker tüketimini takiben yarım saat içerisinde asit oluşumun başlar. Asit nedeni ile dişin mine tabakasında yıkım başlar. Yıkım ilerlemeden diş minesinden dentin tabakasına geçmeden dişler tedavi edilmelidirler. Dişi kaybetmemek için çürüğünü ilerlemeden tedavi etmek gerekir.
Çürükten korunmak amacı ile diş yüzeyleri flor içeren jel, diş macunu veya diş ipi gibi uygulamalar yapılabilir. Diş üzerinde oyuk açıldıktan sonra yapılması gereken işlem dolgu işlemidir. Ancak Çürük derin tabakalara ilerlemeden dolgu yapıldığında uzun süreli ve dayanıklı bir diş dolgusu olacaktır. Aksi taktirde çürük pupa odasına yaklaştıkça hem dolgu sonrası hassasiyet fazla olur hem de dişin ve dolgunun direnci daha az olur.
Diş çürüğüne yaklaşım: Günümüzde dolgu veya kanal tedavisi gibi yöntemler ile çürüğü tedavi etmek mümkündür. Ancak çok modern diş hekimliği oluşumunu engellemeyi hedefler. Bu amaçla çocuk yaşta dişler üzerine flor uygulamaları yapılabilir.
Diş hekimi kontrolü için belirli periyotlarda (genellikle altı ayda bir) diş hekimi kontrolü tavsiye edilir. Çocuğa fırçalama alışkanlığı kazandırmak ve her seferinde en az 2 dakika süresince dişlerini fırçaladığından emin olmak gerekir. Bu sayede bak azalacak ve daha az olacaktır.
Gösterilen bütün çabalarına rağmen üzerinde çürük oluşan dişin mine tabakasındaki bölüm kazınarak temizlenir. Bu sayede çürüğün ilerlemesine engel olunur.
Çürük olan bölge diş hekimi tarafından temizlenir. Dönen aletler ile yapılan bu temizleme sırasında ağrı hissetmezseniz. Ancak ilerlemiş diş çürüklerinde pulpa odasına yakın olan bölgelerde kazıma işlemleri sırasında ağrı hissedilebilir. Ağrıyı engellemek için lokal anestezi yeterli olacaktır.
Çürük dişin alt tabakalarında ilerlemiş ise yapılacak diş dolgusunun ömrü de az olur. Dişin dolgu sonrası soğuk sıcak hassasiyeti de artar.
Diş dolgu malzemesi olarak eskiden amalgam kullanılıyordu. Günümüzde estetik olarak dişin rengini taklit eden estetik kompozit malzemeler kullanılır. Hem çiğneme basınçlarına dayanıklı hem de son derece uzun ömürlü kullanabileceğiniz diş dolgularınız oluyor.
Diğer bir çürük dişi tedavi yöntemi de inley onlay uygulamalarıdır. Doğrudan veya dişin ölçüsü alınarak üretilebilir. Uzun ömürlü ve estetik dişlere sahip olabilirsiniz.
Adres: Bağdat Caddesi No:166/3 Palmiye Apartmanı Selamiçeşme Feneryolu Kadıköy İstanbul