Ağız Kokusu

Ağız Kokusu

Bu yazıda ağız kokusunun ortaya çıkma nedenleri, ağız kokusundan kurtulma yolları ve ağız kokusu testi ile ilgili bilgilere yer verilecektir.

Ağız Kokusu Neden Oluşur?

Ağız kokusu kişide hiç istenmediği halde ve hatta bilinen bütün önlemler alınmasına rağmen oluşabilir. Genellikle ağız içerisine sürmüş dişlerdeki çürük nedeni ile olabilir, diş eti hastalığı veya diş eti kanamaları var ise, sindirim sistemi hastalıklarında, özellikle reflü, gastrit ülser gibi problemlerin varlığında olabilir. Kişide sinüzit olduğunda veya solunum yolu enfeksiyonlarında ağız kokusu görülebilir. Ağız kuruluğu yani tükürük miktarının az olduğu durumlarda da ağız kokusu görülebilir. Ağız kokusu tedavisinde öncelikli iş koku nedenini bulmaktır. Tedavi için diş hekimliği açısından en önemli konu diş çürüğü ve diş eti hastalığıdır. Diş çürüğünden kaynaklanan bir koku olması durumunda çürük diş temizlenip ihtiyaca göre diş dolgusu veya kanal tedavisi uygulandıktan sonra üzerine doğal dişi taklit eden diş kaplaması yapılabilir.

Ağız kokusu Diş Eti Kaynaklı İse

Ağız kokusu diş eti hastalığı nedeni ile de görülebilir. Bu durumda öncelikli olarak yapılması gereken temizliğidir. Diş taşı temizliği diş eti hastalıkları devam ediyor ise diş eti tedavisi programını başlatılmalıdır. Özellikle peridontal cep varlığında tam anlamıyla diş eti tedavisi uygulanmadan ağız kokusu tedavisi mümkün olamayacaktır. Diş hekimliği bakımından diğer bir önemli konuda yapılmış restorasyonların kötü olmasıdır. Köprü kaplamalar da gövde altı diş eti ilişkisi istenilen düzeyde hijyenik olmadığı durumlarda yemek artıklarının birikmesi için elverişli bir ortam yaratabilirler. Burada biriken yemek ve gıda artıkleri ağız kokusuna neden olurlar. Köprü gövdesi dışında dişlerin birbirleri ile birleştikleri kontak noktalarında dolgular veya kaplamalar da tutucu alanlar oluşabilir. Gıda birikimi için elverişli olan alanların düzeltilerek temizlenebilir duruma getirilmesi önemlidir.

Ağız Kokusu Sindirim Sistemi Kaynaklıysa

Sindirim sistemi hastalıkları solunum yolu rahatsızlıkları sinüzit gibi kulak burun rahatsızlıkları uzman doktorlar tarafından değerlendirilip diş hekimi ile birlikte konsültasyon (tıbbi değerlendirme) yapılabilir.. Şeker hastalarında da ağız kokusu sık görülen bir durumdur. Özellikle aseton kokusuna benzeyen keton kokusu şeklinde kendini belli eder.

Nefes Kokusu ile Ağız Kokusu Farklıdır

Nefes kokusu ile ağız kokusunu ayırdı etmek önemlidir. Nefes kokusu ağızdan yapılan işlemler ile tedavi edilemez. Ağız kokusunu gidermek için alkollü kullanmak sorun çözümü için işe yaramaz. Ağız kokusunu gidermek için çinkolu macun ve gargaralar kullanılabilir. Ağız kokusunu tespit edilmesi için ölçüm yapılması mümkündür. Aç karnına ağız kokusu sindirim sistemi içerisindeki bakterilerin faaliyetleri ile oluşur. Akciğer enfeksiyonunda özellikle tüberküloz, astım, zatürree, bronşit ve benzer akciğer hastalıklarında ağız kokusu veya solunum sırasında hissedilen koku vardı. Aşırı miktarda tüketilen gıdalarda ağız kokusu yapabilir. Mesela peyniri her gün aşırı miktarda tüketme ağız kokusuna neden olacaktır.

Adres: Bağdat Caddesi No:166/3 Palmiye Apartmanı Selamiçeşme Feneryolu Kadıköy İstanbul

(+9) 0216 411 5949

info@istanbuldent.com.tr