Ağızda bulanan dişler diş eti hastalığı veya çürük gibi nedenler ile kaybedildiğinde geriye hiç diş kalmadı ise artık tam protez kullanımı gerekebilir. Çekilen diş boşluklarını doldurmak, yemek yemek, konuşmak ve estetik gibi temel ihtiyaçları karşılamak amacıyla uygulanan total protezler (tam protezler) uygulanır. Tam protezler günümüzde implant tedavisinin yaygınlaşmasıyla çok fazla kullanım alanı bulamamaktadır.
İmplant Üstü Diş Kaplamaları/Köprü/Protez Nasıl Yapılır?
100 yıllardan beri tamamen dişsiz kalan ağızlar için bir çözüm olarak kullanılan tam protezler ağızda tutuculuk sağlayamaması nedeniyle pek konforlu olamazlar. Özellikle protezin tutuculuğun için gerekli kemik hacmi bulunmadığında yemek yeme hatta konuşma sırasında protezler yerinden çıkabilirler. Yerinden oynayan protez ağız mukozası üzerine baskı yapar ve bu nedenle ağız içi yaralar oluşur.
Tam Proteze Alışma Süresi
Tam protezler için alışma süresi, implant destekli protezleri alışma süresinden çok daha uzundur. Özellikle daha hiç tam protez kullanmamış kişiler için büyük bir psikolojik travma oluşturan tam protezler ilk takıldığında ağızda rahatsız edeceği bir hissi yaratırlar. Alt tam proteze alışmak üst tam proteze alışmaktan genellikle daha zordur ve daha fazla zaman alır. Çünkü altçenede dil protezin hareketi için olumsuz etki yapar. Tam protez takan hastalar konuşma sırasında da zorluk çekerler. Kelimeleri seslendirirken ses tonlarının değiştiğini hissedebilirler. Zaman içerisinde hasta konuşma, dil, hareketleri gibi konularda uyum sağlayacaktır.
Özellikle dişi olmayan hastalarımız ön dişler ile koparma hareketi yapmak istediklerinde büyük sorun yaşarlar. Çünkü protezin ön tarafına basıldığında arkası hareket eder ve protez yerinden çıkabilir.
Protezin Gece Çıkartılması
Protezin gece çıkarılması ağız içi mukozasına rahatlatır ancak protezi olan alışkanlığın kaybedilmesine neden olabilir. Sabah yeniden takıldı ağızda fazlalık hissi yaratabilir. Bu nedenle tam protezleri her gün çıkarmak yerine haftanın belirli günleri çıkarmak tercih edilen bir yöntemdir.
Hareketli protezler içerisinde kullanımı en zor olan ve alışmakta zorlanılan tam protezler günümüzde implant desteği sayesinde daha rahat kullanım imkânı sunar. Üst çene içerisinde iki ile dört tane implant yerleştirilerek protezin tutuculuğun sağlanabilir.
Alt çenede iki adet implant protezin tutuculuğun için genellikle yeterli olur. Çene kemiğinin yoğunluğu ve uygulanan implantların uzunluk ve çapları ile bağlantılı olarak implant sayısı mümkünse dört tane ye çıkarılır. Hazal kemik daha yumuşak olduğu için özellikle üst çene için tam protez uygulaması tercih ve tavsiye edilir.