Diş hastalıkları genel anlamda toplumda maalesef önemsenmeyen bir sorundur. Diş çürüğü, diş eti hastalıkları ve ortodonti bozuklukları yıllar boyu ihmal edilebilmektedir. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de insanlar diş ağrısı çekmenin ve sonuçta dişi kaybetmenin normal bir durum olduğunu düşündüler.Çürüyen dişin tedavisi diş çekimi değildir, asıl olan diş sağlığını korumaktır.Toplumların gelişmişlik düzeyi sadece kişi başına düşen gelir ile değil sağlıklı toplum ölçekleri …
Diş hastalıkları genel anlamda toplumda maalesef önemsenmeyen bir sorundur. Diş çürüğü, diş eti hastalıkları ve ortodonti bozuklukları yıllar boyu ihmal edilebilmektedir. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de insanlar diş ağrısı çekmenin ve sonuçta dişi kaybetmenin normal bir durum olduğunu düşündüler.
Çürüyen dişin tedavisi diş çekimi değildir, asıl olan diş sağlığını korumaktır.
Toplumların gelişmişlik düzeyi sadece kişi başına düşen gelir ile değil sağlıklı toplum ölçekleri ile de değerlendirilmektedir. Toplum ağız diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi için topluma yönelik programların düzenlenmesi yanında kişiye hizmet veren de çekimlerinde çocukluk çağından itibaren koruyucu diş ekimi hizmetlerini geliştirmesi ve uygulaması gerekir.
Diş Hekimlerinin Sunacağı Koruyucu Diş Hekimlik Uygulamaları Şunlardır :
- Bakteri plağının mekanik olarak uzaklaştırılması
- Ağızda flor kullanımı
- Çocuk önleyici fissür örtücüler
- Doğru beslenme tavsiyeleri
- Koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler
ÇOCUKLAR İÇİN KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ
6 Aylık Bebekler için Ağız ve Diş Sağlığı Önerisi
Altı aylık bir çocuk için temiz bir gazlı bez veya tülbent ile sabah akşam beslenme sonrası dişlerin silinmesi ve beslenme aralarında su içirilmesi dişlerin sağlığı için olumlu etki yapar.
1-2 Yaş Grubu Çocuklar için Ağız ve Diş Sağlığı Önerisi
1-2 yaş aralığında ilk süt azı dişlerini sürmesi ile macunsuz fırçalamaya başlamak gerekir. Sabah ve gece yatmadan önce dişlerin fırçalanması uygundur.
3-6 Yaş Grubu Çocuklar için Ağız ve Diş Sağlığı Önerisi
3-6 yaş döneminde süt dişlerinin tamamlanması ile florür içeren bir iş macunu ile günde iki defa fırçalamak uygun olacaktır.
Altı Yaş Üstü Çocuklar için Ağız ve Diş Sağlığı Önerisi
Altı yaş ve sonrasında ise fırçalamanın yanı sıra çürüye yakın kişiler ve diş ipi kullanımına başlamak uygun olabilir.
Her fırçalama sonrasında mutlaka anne babanın çocuğun dişlerini kontrol etmesi gerekir. Diş fırçası macun kullanımı öncesi ve sonrasında ıslatılmasıyladır. Fırçalama sonrası ağız macunun etkisinin daha uzun süreli olmasını sağlayacak şekilde az çalkalatılabilir.