Diş Eti Çekilmesi Nedenleri ve Çözümleri:
Diş etinde çekilme olduğunda hem estetik hem biyolojik problemler ortaya çıkar. Bazen hatalı diş fırçalama, bazen diş sıkma veya diş gıcırdatma bazen de kötü yapılmış diş dolgu veya kaplamaları buna neden olabilir. Diş eti çekilmesi genellikle ilerlemiş diş eti hastalığının sonucu olmaktadır. Diş eti çekilmesi altındaki kemik hacminde kayıp ile birlikte ortaya çıkar. Diş eti çekilmesi öncesinde bu durumu fark edebileceğimiz bazı önemli belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtileri dikkate alarak tedavisi zor olan diş eti çekilmesi sorununu ilerlemeden durdurmak mümkün olmaktadır.
Hatalı diş fırçalama:
Kullanılan fırçanın sert olması veya fırça kıllarının uygun özellikte olmaması diş etleri üzerinde travma yapacağından diş etlerinin çekilmesine neden olabilir. Basit bir şekilde diş fırçasının değiştirilmesi ve kaliteli diş fırçalarının kullanılması önerilir. Elektrikli diş fırçalarının da hatalı kullanılması diş eti çekilmesine neden olabilmektedir. Özellikle diş fırçasını diş eti üzerine olması gerekenden daha fazla bastırmak diş etinde ciddi çekilmelere hatta diş sert dokularında aşınmaya neden olabilmektedir.
Diş hekiminizin önereceği diş fırçası ve diş macununu tarif ettiği şekilde kullandığınızda diş eti çekilmesi gibi sorunlar ortadan kalkacaktır.
Diş sıkma ve diş gıcırdatma:
Dişler üzerine gelen aşırı kuvvetler nedeni ile dişin boyun kısmında basınç oluşur. Diş sıkan veya gıcırdatan hastalarda dişler ile diş etlerinin birleştiği bölgede zipping adı verilen mikro diş kırıkları oluşur. Zaman ile devam eden diş sıkma gıcırdatma etkisi ile diş eti kenarında madde kaybını izleyen diş eti çekilmeleri ve dişin boyun kısmında kemik kaybı oluşur. Diş hekimi yapacağı gece plağı ile dişler üzerine gelen basıncı dengeli bir şekilde dağıtmaya çalışsa da esas olan psikolojik kaynaklı bu sorunun psikolog yardımı ile tamamen çözülmesidir. Diş gıcırdatıp sıkan kişilerde zaman içerisinde çiğneme eklemi TME rahatsızlıkları ortaya çıkmakta ve yaşamı olumsuz etkileyen ağrı ve çiğneme zorluklarına yol açmaktadır. Diş gıcırdatma sıkma sorununuz var ise en kısa zamanda çözüme kavuşturmanız gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyorum.
Kötü yapılmış diş dolgusu ve kaplamaları:
Diş ile diş etinin birleştiği bölgede periodontal bağlantı adı verilen alan son derece önemlidir. Diş dolgusu yapılırken bu alanda biyolojik ve fiziksel hatalar yapılırsa diş eti cebi oluşumu için zemin hazırlanmış olur. Zaman içerisinde diş eti hastalığı ve diş eti çekilmesi ile istenmeyen bölgesel sorunlar görülür. Diş kaplamalarının bu alanda uzun yapılması da diş etine baskı yapacağından kan dolaşımını bozar ve diş etinin beslenmesini sekteye uğratır. Kısa bir zaman içerisinde diş eti hastalanır ve diş eti çekilmesi ile ortaya çıkan sorunlar diş ağrısı, gıda birikimi, ağız kokusu sorunları yaşanır.
Diş eti hastalığı ile oluşan diş eti çekilmesi öncesinde ortaya çıkan belirtiler nelerdir?
Öncelikle diş eti olması gereken pembe gül kurusu rengini ve portakal kabuğu görünümündeki yüzey dokusunu kaybeder. Kızarıklık ve şişlik başlar. Bu durumu dişlerde kırmızı alarm olarak adlandırdığım iş eti kanaması takip eder. Diş etleri diş fırçalama sırasında kanamaya başlar. Zaman içerisinde tedavi edilmez ise sert gıdalar tüketilirken de diş eti kanaması oluşur. Diş etleri dil ile batırıldığında veya emildiğinde kanamaya başlıyor ise diş hekimine gitmek için zaman gelmiş de geçiyor demektir. Bu aşamada diş hekimine gittiğinizde size uygulayacağı diş taşı temizliği ve küretaj işlemi sayesinde bu problemden kolayca kurtulabilirsiniz.
Zamanında önlem alınmadığında ilerleyen diş eti hastalığı gingivitis aşamasından periodontitis aşamasına ilerler ve diş eti altındaki kemik dokusunda da harabiyet yıkım başlar. Diş eti cebi oluşur. Diş ile diş etinin birleştiği bölgede oluşan diş eti cebi içerisinde bakteri plağı kolayca tutunur ve diş fırçalama ile bile bu tabaka uzaklaştırılamaz artık. Bakteri plağı içerisindeki zararlı mikro organizmalar hızla çoğalır ve dokular için yıkıma neden olan asit ve diğer kimyasalların etkisi ile kemik dokusu harabiyeti başlar. Diş etleri ödemli yani şiş olduklarından bu aşamada genellikle yıkım olduğu ve diş eti hacminin azaldığı fark edilmez.
Dişlerin açığa çıkan kökleri bu aşamada soğuk sıcak hassasiyeti ile bizi uyarmaya çalışırlar. Ekşi ve asitli gıdalar kök yüzeyinde hassasiyete neden olur ve rahatsızlık verirler. Bu aşamada mümkün olduğu kadar erken diş eti tedavisine başlanması gereklidir. Diş eti tedavileriniz tamamlandıktan sonra diş etlerinizdeki ödem iner ve diş köklerinizin açıkta kaldığını daha net gözlemlersiniz. Estetik olarak da sorun teşkil eden bu durumda diş eti grefti yöntemleri ile kaybedilen diş etinin yerine konulması için diş eti operasyonu yapılabilir. Ağızda uygun bölgeden alınan diş eti bağ dokusu grefti işe diş eti hacmi arttırılmaya çalışılır. Ancak bu mucize bir tedavi değildir. En azından daha fazla çekilmeyi önler.
Ortodonti tedavisi günümüzde her yaşta insan için uygulanan bir estetik diş hekimliği tedavisidir. İnsanlar daha iyi görünmek istedikleri için dişleri için ortodonti tedavisini yaptırırlar. Ancak tam da güzel görünmeyi hayal ettiklerinde ortodonti uzmanının dişlere metal diş telleri takması hiç de hoşlarına gitmez. Bu nedenle ortodonti tedavisinde estetik görünümü fazla bozmayacak estetik diş telleri uygulanır.