Diş problemlerinin en büyüğü “diş eksikliği"

diş eksikliğiEn büyük diş sorunlarından bir tanesi diş eksikliğidir. Dişlerin değişik sebeplerle kaybedildiği hastalarda çiğneme konuşma ve estetik problemler ortaya çıkar. Bu sorunları gidermek amacı ile eksik diş yerine diş köprüsü veya implant uygulamaları yapılır.

 

6 yaşında çıkmaya başlayan sürekli dişler çeşitli nedenler ile kaybedilebilir.

En çok rastlanılan diş çekim nedenleri

  • Dolgu veya protez yapılamayacak kadar madde kaybedilmiş dişlerin çekimi
  • Kanal tedavisi yapmanın mümkün olmadığı akut enfeksiyonlu dişlerin çekimi
  • Dişlerin çene kemiği desteklerini aşırı ölçüde kaybettiği diş eti hastalığı bulunan dişlerin çekimi.
  • Kök ucunda enfeksiyon bulunan dişlere uygulanan rezeksiyon ameliyatına rağmen olumlu yanıt alınamayan dişlerin çekimi,
  • Çocuk veya travma nedeni ile ağızda sadece kök olarak kalmış dişlerin çekimi
  • Ortodonti tedavisi için çekilmesi gereken dişlerin çekimi
  • Fazla dişlerin çekimi
  • Üst çenede sinüs iltihabına yol açan sinüs boşlukları ile bağlantılı dişlerin çekimi
  • Enfeksiyona(mikroorganizmaların enfeksiyon odağından yani dişten kan veya lenf yolu ile başka organ ve dokularda enfeksiyona yol açması) neden olacak dişlerin çekimi gerekebilir.

Diş Çekimi

Aslında ne diş hekiminin ne de hastanın hiç de istemediği bir işlem olan diş çekimi ancak çok mecbur kalındığında uygulanmak zorunda kalınır.

Diş Eksikliği Öncesi Tedaviler 

Günümüzde kanal tedavisi ve diş kaplamaları gibi uygulamalar dişlerin aşırı madde kaybetmesine rağmen ağızda kalmasına yardımcı olan diş hekimliği uygulamalarıdır. Bütün çalışmalara rağmen çekimi gereken dişler için artık eksik diş boşluğuna yapılması gereken tedaviler düşünülmeli ve en uygun plan dahilinde dişsizlik sorunu ortadan kaldırılmalıdır.

 

Diş Eksikliği Nelere Yol Açar

Çekilen diş boşluğuna diş yapılmadığında kapanışta olan karşı çene dişi boşluğa doğru uzama yapar. Çekim boşluğunun ön ve arkasındaki dişler de eksik olan bölgeye doğru devrilme hareketi yaparlar. Dişçekimini takiben bir yıl içerisinde başlayan bu diş hareketleri daha sonra yapılacak olan köprü veya implant içinde zorluk çıkarırlar.

Diş çekimini takiben mümkün olan en kısa süre içerisinde insan veya köprü tedavisine karar vermeli ve diğer dişler çekimden etkilenmeden eksik diş bölgesine uygulama yapılmalıdır. Çekilen dişin olduğu bölgede yeterli kemik var ise implant son yıllarda daha çok tercih edilen bir yöntemdir. Çekilen dişin ön ve arkabölgesindeki dişler üzerine hiçbir işlem yapmaya gerek kalmadan sadece çekimbölgesindeki çene kemiği içerisinde silindirik vida yerleştirilerek çekimboşluğunun kapatılması implant diş uygulaması sayesinde mümkünolmaktadır.

Diş eksikliğinin olduğu bölgede kemik yeterli değilse, yani implant vidasını koymak için yeterli hacimde kemik bulunmuyor ise alışılmış yöntemler ile uygulanan kuron köprü tedavisi yapılır.

Tek diş eksikliği Tedavi önerileri:

Bir dişin çekilmesi ağızda diğer dişlerin sağlam olması durumunda uygulanabilecek en iyi alternatiflerden bir tanesi implant yapımıdır. Çünkü eksik dişin her iki yanında bulunan diş üzerinde hiçbir işlem yapmaya gerek kalmaz.

İmplant uygulaması çekilen diş boşluğu bölgesinde bulunan kemik içerisine yapılır. Özellikle tek diş eksikliğinde çekim bölgesine vakit kaybetmeden implant uygulaması planlanır ve yapılır ise kemik kaybı yaşanmayacağı için uzun ömürlü ve sağlıklı estetik bir implant uygulanmış olacaktır.

Çekim sonrası uzun zaman beklenmiş olan tek diş eksikliği vakalarında dişler çekim boşluğuna doğru devrilme hareketli yapacakları için implant uygulaması mümkün olmayabilir. Çekilen diş boşluğu nerede ise yarı yarıya kapanır. Diğer taraftan karşı çenedeki dişin kapanış sırasında temas sağlayamaması nedeniyle uzadığı görülür. Bu durumda karşı çenedeki dişe ve devrilmiş dişlere ortodonti tedavisi uyguladıktan sonra o bölge için eksik diş tedavisi amacı ile implant veya köprü uygulanması mümkün olabilir.

Çoklu diş eksikliği > Tedavi önerileri:

Ağızda birden fazla dişin çekilmiş ya da kaybedilmiş olduğu durumlarda değişik tedavi planları yapmak mümkündür. Hekimin yaklaşımı ve hastanın istek beklentileri doğrultusunda implantlar eksik diş boşluklarını en uygun çiğneme ve estetik ihtiyacı giderecek şekilde yerleştirilirler. Çekilen her diş için bir implant yapmaya çoğu zaman gerek olmaz. Örneğin 3 diş eksik olan bir bölgede iki implant yapılır.Araya bir tane gövde uygulanır ve bu sayede 3 diş boşluğu iki implant yardımı ile kapatılmış olur.

Tüm dişlerin kaybedilmesi Tedavi önerileri

Bütün dişlerini kaybetmiş hastalar için implant neredeyse hayat kurtarıcı bir öneme sahiptir. Ağzında hiç diş bulunmayan hastalar alışılmış total protezler yapıldıktan sonra bunlara alışmakta büyük sorun yaşarlar. Çünkü protezi ağızda tutmak için destek ve dayanak bulunmaz. Çiğneme sırasında gelen kuvvetler protezi hareket ettirirler. Tam bu noktada implantlar devreye girer. Ağzında yeterli kemik bulunmayan vakalarda implant proteze destek olacak şekilde 2 veya 4 tane yerleştirilir ve kuvvet geldiğinde dayanak olan implantlar sayesinde protezin hareket etmesini engeller.

Mümkünse sabit protezler değilde implant destekli hareketli protezler uygulanır.

Size uygulanacak en iyi implant alternatifini değerlendirebilmemiz için ücretsiz ilk randevu alınız.